IFS Certification er et standardbaseret certificeringsprogram for fødevaresikkerhed og kvalitet for fødevareproducerende virksomheder. Certificeringen giver kunder, detailhandlere og myndigheder sikkerhed for, at de produkter, de køber fra certificerede anlæg, opfylder strenge internationale standarder for fødevaresikkerhed og -kvalitet. Med IFS-certificering kan virksomheder i fødevareindustrien sikre, at deres produkter er sikre, af høj kvalitet og af etisk forsvarlig oprindelse.
IFS (International Food Standard) blev udviklet af et konsortium af førende europæiske detailhandlere med henblik på at skabe en fælles standard for vurdering af fødevaresikkerhedssystemer hos leverandører i hele verden. Standarden dækker alle aspekter af fødevaresikkerhed, herunder indkøb af råvarer, produktionsprocesser og hygiejnepraksis, sporbarheds- og tilbagekaldelsessystemer, laboratorietjenester og distributionsaktiviteter. Vurderingsprocessen er baseret på både ISO 22000- og HACCP-principperne.
For at blive IFS-certificeret skal virksomhederne vise, at deres ledelsessystemer opfylder de kriterier, der er fastsat i standarden. Dette indebærer, at de skal underkastes en uafhængig tredjepartsrevision af et akkrediteret certificeringsorgan. Revisorerne inspicerer produktionsstederne i forhold til IFS-kriterierne for at bekræfte, at der er indført systemer til at kontrollere risici i forbindelse med forurening eller forfalskning af fødevarer i hele forsyningskæden. Virksomhederne skal også dokumentere, at de løbende forbedrer deres forvaltningssystem over tid.
Fordelene ved at opnå IFS-certificering er bl.a. øget kundetillid på grund af bedre kontrol med produktsikkerheden, øget markedsadgang på grund af opfyldelse af strengere krav, lavere omkostninger på grund af bedre omkostningseffektivitet, bedre omdømme blandt kunderne, bedre overholdelse af lokale bestemmelser, højere medarbejdermoral på grund af bedre arbejdsforhold, øget bæredygtighed ved at reducere spild og øge effektiviteten, færre tilbagekaldelser på grund af bedre sporingssystemer, bedre omdømme blandt tilsynsmyndigheder og interessentgrupper som f.eks. ngo’er og reduceret risiko for potentielle forpligtelser på grund af bedre kontrol med farer i forbindelse med forurening eller forfalskning af produkter.
Generelt giver opnåelse af IFS-certificering mange fordele for producenter, der ønsker at øge deres markedsandel ved at demonstrere deres engagement i fødevaresikkerhed gennem løbende forbedringsinitiativer såsom uddannelse af personale i bedste praksis for forebyggelse af forurening eller forfalskning af produkter under forarbejdnings- eller håndteringsaktiviteter. Den er også med til at opbygge kundernes tillid ved at dokumentere, at de strenge regler for håndtering og distribution af fødevarer overholdes, hvilket sikrer, at forbrugerne kan nyde sikre og nærende måltider uden frygt for sundhedsskadelige virkninger i forbindelse med fødevarer af dårlig kvalitet.